2019-02-07 08:15:21• hírek • Bede Emőke

Ezek voltak Szatmár megye legjobb általános iskolái 2018-ban

Az admitereliceu.ro honlap minden évben rangsorolja Románia tanintézményeit, az általános és a középiskolákat egyaránt. Utóbbiak helyzetéről egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk, most pedig itt az ideje, hogy áttekintsük, miként is állunk az általános iskolák terén.

A honlap a listát a tanintézmények összes végzős diákja által elért felvételi eredmények számtani középarányosa segítségével állítja össze. Az első helyen már évek óta a Mihai Eminescu Főgimnázium áll. Ez az intézmény volt az is, amelyik a középiskolák rangsorában a dobogó első fokára állhatott, így az elvárások az általános iskolás diákokkal szemben sem voltak alacsonyabbak. A papírforma pedig ismét beigazolódott: a 2018-as felvételi eredmények alapján az iskola ismét az első helyre futott be. Ezzel kapcsolatban azonban érdemes azt is tudni, hogy romániai viszonylatban is jól teljesített az Eminescu, ugyanis az országos top 100-as listán az 55-ik helyet foglalja el, ezzel egyedüliként képviselve megyénket az élen járó sulik között.
 

A dobogó második fokára a Ioan Slavici Főgimnázium állhatott, őt pedig a Grigore Moisil Általános Iskola követte. A lista eddigi szereplői a korábbi összesítésben is ezeket a helyeket foglalták el, viszont a negyedik helytől kezdve bizony voltak, akik előreléptek, mások pedig akár több helyet is rontottak. Például míg a tavalyi listán negyedikként a Doamna Stanca Főgimnázium futott be, addig az idei, frissített rangsorban már a Nagykárolyi Elméleti Líceum szerepel ezen a dicséretes helyen. A lista ötödik helyére az Avasfelsőfalusi Elméleti Líceum került, hatodikként pedig a Doamna Stanca végzett. Hetedikként érkezik a Lucian Blaga Általános Iskola, melyet a Hám János Római Katolikus Líceum követ. Kilencedik helyre a Johann Ettinger, a Szatmár megyei top 10-es lista utolsó helyére pedig a Constantin Brancoveanu Általános Iskola került.
 

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium a 11. helyre került az összesítésben, a Szelestyehutai Általános Iskola pedig a 12. helyre küzdötte föl magát. Balszerencsésnek nem, annál inkább dicséretesnek tekinthető a 13. pozíció is, melyet a Balcescu-Petőfi zsebelt be. A top 20-as listába rajtuk kívül a következő tanintézmények fértek be: a Tempfli József Általános Iskola Csanálosról, a Tasnádi Általános Iskola, 3-as Számú Általános Iskola Avasfelsőfaluból, a nagykárolyi 1-es Számú Általános Iskola, Felsőberekszói Általános Iskola, a szatmári 10-es Számú Általános Iskola, s végezetül a Szamosdobi Általános Iskola.
 

Hogy melyik a megye legjobb általános iskolája? Nos, ezt a listát böngészve korántsem lehet megmondani, hiszen ezek csak számok. Sokszor azonban többet jelent az összetartó diákközösség, a gyerekbarát tanári gárda, az iskolai körülmények és az a sok élmény, melyet a nebulók nyolc év alatt gyűjtenek. Épp ezért azoknak az iskoláknak sincsen aggodalomra okuk, amelyek nem kerültek be a top 10-be, de még a top 20-ba sem, mindazonáltal kellő motivációval és erőbefektetéssel bármelyik tanintézmény magasabb helyre juttathatja magát úgy a megyei, mint az országos listában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: